Discgolf

Alles wat je moet weten over discgolf

Discgolf

Discgolf

Alles wat je moet weten over discgolf

Heb je interesse om meer te leren over discgolfen? Dan ben je zeker niet de enige, er zij namelijk steeds meer mensen die kennis maken met deze unieke sport. Zoals je wel aan de naam kunt zien is dit een combinatie van twee verschillende sporten. Benieuwd wat voor spel het is, wat de regels zijn en welke soorten discogolf frisbees je kunt vinden? Lees dan zeker even dit artikel door, we hebben namelijk de belangrijkste info voor je op een rijtje gezet. Hiermee ben ook jij in staat om een volledig beeld te krijgen over deze unieke vorm van golf!

Wat is discgolfen eigenlijk?

Voordat we ingaan op de regels is het van belang om eerst even te kijken naar het spel zelf. Wat is discgolf eigenlijk vraag je je af? Discgolf is een soortgelijk spel als het normale golf. Het enige verschil is dat het wordt gespeeld met behulp van een aantal discgolf frisbees. Spelers gooien de frisbee zo dicht mogelijk bij een speciaal ontworpen doel. Dit doel noemen ze een mand. Hebben ze hem dichter in de buurt van deze mand gehooid dan gooien ze de discgolf frisbees opnieuw richting de mand. Het draait natuurlijk om het gooien van de frisbee in de mand in een zo laag aantal mogelijke worpen, net als met golf. De kettingen op een doelwit zijn er om de schijf te helpen vangen door deze in de korf af te buigen.

Discgolfen

De regels van discgolf

Alles wat je moet weten over discgolf

Hoewel er niet extreem veel regels zijn voor discgolf is het wel van belang dat je op de hoogte bent van deze regels. Hieronder hebben we de belangrijkste termen en regels van het discgolf voor je uiteengezet. Dit geeft je een beter beeld over het spel:

  • Tee Throws – Elke hole begint met een tee throw. Tee worpen moeten worden voltooid binnen of achter het aangewezen tee gebied.
  • Lie – De Lie is de plek waar de vorige worp van de speler is geland. Markeer elke Lie met een mini-markeerschijf of laat de gegooide schijf op de grond liggen waar hij geland is. De volgende worp van de speler wordt gemaakt van direct achter de gemarkeerde Lie.
  • Gooivolgorde – De speler met het minste aantal worpen op de vorige hole is de eerste die de volgende hole mag beginnen. Nadat alle spelers hebben gegooid, gooit de speler wiens schijf het verst van de hole verwijderd is als eerste.
  • Fairway Worpen – Fairway worpen moeten worden gemaakt van direct achter de Lie . Een aanloop nemen is toegestaan, tenzij de Lie binnen 10 meter van het doel ligt. Elke worp binnen 10 meter van het doel vereist dat de speler het evenwicht behoudt en niet voorbij de Lie beweegt totdat de schijf tot rust komt.

De verschillende soorten discgolf frisbees

Net als bij het gebruik van verschillende clubs in de golfsport worden verschillende discgolf frisbees gebruikt voor verschillende worpen. Sommige zijn ontworpen om lange afstanden af te leggen, terwijl andereen bedoeld zijn voor op de korte afstand. Hieronder hebben we de verschillende frisbees die gebruikt worden bij het discgolfen even voor je onder elkaar op een rijtje gezet:

  • Drivers – deze term ken je vast wel van het golfen. Deze frisbees zijn te herkennen aan hun scherpe rand. Bij deze discgolf frisbees is het grootste deel van de massa geconcentreerd op de buitenste rand van de schijf in plaats van over het gehele oppervlak. Hierdoor is het mogelijk om met deze discgolf frisbees ontzettend lange afstanden af te leggen. Ze worden meestal gegooid door ervaren spelers tijdens tee-off en andere lange afstand worpen.
  • Mid-range – het is vervolgens mogelijk om gebruik te maken van de Mid-range frisbees. Deze schijven bieden meer controle dan drivers, echter hebben ze ook wee een kleiner bereik. De frisbees uit de Mid-range worden meestal gebruikt om zowel korte als lange afstanden mee af te leggen. Beginnende spelers gebruiken vaak de mid-ranges frisbees in plaats van drivers bij tee-off. Dit doen ze voornamelijk omdat je voor deze frisbees minder kracht en techniek nodig hebt. Vandaar dat veel beginners met discgolf kiezen voor deze frisbees.
  • Putter – Putters zijn vergelijkbaar met de frisbees die gewoon gebruikt worden om over te gooien. Ze zijn ontworpen om recht vooruit te vliegen. Hierdoor zijn ze voorspelbaarder ten opzichte van de bovenstaande frisbees voor discgolf. Ze worden meestal gebruikt voor strakke worpen die echt gericht zijn op de mand liggen. veel beginners kiezen voor deze discgolf frisbees, al zijn de frisbees van hierboven vaak wat handiger nu je hier wat meer kracht achter kunt zetten bij het gooien.

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen bij het spelen van discgolf. Hoewel veel mensen sceptisch zijn is het echt een sport die je zelf geprobeerd moet hebben voordat je er iets over kunt zeggen. Net als bij golf is het belangrijk om tactvol, strategisch en actief aan de slag te gaan. Wanneer je eenmaal je eerste potje discgolven hebt gespeeld zal je niet meer terug willen naar het ouderwetse, ‘saaie’ golf.

Is het een populaire sport?

Zeggen dat het een populaire sport is zou alsnog een understatement zijn. Volgens de Professional Disc Golf Association (PDGA) zijn er op wereld tussen de 8 en 12 miljoen mensen die ooit wel eens discgolf hebben gedaan. Van deze mensen spelen meer dan 500.000 mensen het spel regelmatig. Er zijn 4080 banen te vinden op de wereld voor het discgolf. De meeste bevinden zich in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Disc golf is super eenvoudig om mee te beginnen. Echter zijn de spelers op het hoogste niveaus strategisch en zeer competitief. Het is niet voor niets een topsport, sommige mensen kunnen hier hun boterham mee verdienen. Er zijn toernooien de VS waarbij het mogelijk is om naar huis te gaan met een prijzenpot van meer dan $80.000. precies, dat is een leuk bedrag om binnen te slepen!

Beste discgolf frisbees

Beste discgolf frisbees

We hebben een advies gemaakt voor de beste disc-golfschijven voor beginners. Als je nieuw bent in het spel van discgolf, zijn deze putters, midranges en drivers uitstekende keuzes voor u. Als je al bekend bent met discgolf of een Pro bent, heb je deze discs misschien...

Beste frisbee om te kopen

Beste frisbee om te kopen

Verveeld om je weekenden op de bank door te brengen? Ben je op zoek naar een leuke hobby die je kunt delen met je vrienden? Dan is een frisbee kopen en goed idee! Dit is een perfect spel waarmee je vrienden en familie urenlang volledig kunnen vermaken. In dit artikel...