Ultimate frisbee

Alles wat je moet weten over Ultimate frisbee

ultimate frisbee

Ultimate frisbee

Alles wat je moet weten over ultimate frisbee

De kans is aanzienlijk groot dat je graag wat meer te weten wilt komen over ultimate frisbee, er is nu eenmaal een reden dat je onze site hebt gevonden. Ultimate frisbee is een unieke sport die vooral onder jongeren erg populair is. Aangezien het van cruciaal belang is dat je weet wat de ultimate frisbee regels zijn hebben we hieronder de belangrijkste info voor jou op een rijtje gezet. Middels deze info ben ook jij in staat om zelf aan de slag te gaan met deze bijzondere, unieke en vooral erg leuke sport.

Wat is ultimate frisbee eigenlijk?

Voordat we ingaan op de ultimate frisbee regels is het handig om toch even kort naar het spel zelf te kijken. Je moet namelijk wel weten waar je mee bezig bent. Ultimate is een teamsport die elementen van voetbal, basketbal en ruig combineert. Bij dit spel is de bal vervangen door  een frisbee. Hier komt de naam ultimate frisbee dan ook vandaan. De scheidsrechter is ook van de partij, hij bekijkt of alles wel volgens de regels gebeurd. Echter is het bijzondere dat iedere speler scheidsrechter is, hier komen we zo nog wel even op terug. Het is op dit moment de meest populaire sport onder de sporten die wordt gespeeld met een frisbee. Het staat dus in een rijtje met onder andere discgolf. Het spel is uitgevonden door verschillende middelbare scholen en universiteiten in de Verenigde Staten in de jaren ’60. In het begin van de jaren ’80 kwam de sport voor het eerst naar Europa. Vandaag de dag zijn er talloze clubs te vinden waar je zelf kennis kunt maken met ultimate frisbee.

Ultimate frisbee

De ultimate frisbee regels

Alles wat je moet weten over Ultimate frisbee

Goed, je weet nu wat ultimate frisbee eigenlijk is en wat voor soort spel het is. Het is tijd om te kijken naar de regels die je kunt verwachten bij het spelen. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we hieronder de belangrijkste ultimate frisbee regels voor je onder elkaar gezet.  Door deze goed door te nemen krijg je een zo goed mogelijk beeld bij deze unieke sport:

  • Het speelveld: het speelveld van ultimate frisbee is rechthoekig. Het veld is 64 meter bij 36 meter lang en heeft een aan elk uiteinde. Deze zone is aan iedere kant 18 meter lang. In totaal is het veld dus vrij klein.
  • De speelwijze: De teams hebben 7 spelers op het veld. Ook mag ieder team een aantal wisselspelers op de bank hebben zitten, net als met voetbal eigenlijk. Ieder potje begint met de teams op de lijn aan de voorkant van hun eindzone. Het verdedigende team gooit de schijf (de “pull” genoemd) naar het aanvallende team om te spelen.
  • Scoren: Elke keer dat het aanvallende team de ultimate frisbee in de eindzone van het verdedigende team ontvangt, scoren ze een punt. Na het scoren van een punt begint het volgende punt met het aanvallende team als verdediger.
  • Toegestane beweging: De schijf kan in elke richting worden bewogen via passes tussen de spelers van het aanvallende team. De speler met de schijf moet stilstaan, rennen met de schijf is verboden. De speler met de schijf (de werper) heeft 10 seconden om een pass te proberen naar een andere speler van zijn team. De speler die de werper verdedigt (de marker) telt de seconden hardop.
  • Omzetten: Wanneer een pass niet compleet is (als de schijf buiten de begrenzing valt, de ontvangende speler de schijf laat vallen of als de verdediging de pass blokkeert of onderschept), krijgt het verdedigende team de schijf in bezit en wordt dit het aanvallende team.
  • Wissels: Wissels kunnen alleen gemaakt worden na het scoren van een punt of als een speler geblesseerd raakt tijdens een punt.
  • Contact: De sport wordt beschouwd als contactloos. Als er contact is tussen twee spelers, is het resultaat een overtreding. Slidings en andere manieren om spelers tegen te wekrne zijn ook verboden op straffe van een overtreding.
  • Overtredingen: Als er contact is tussen spelers, is het resultaat een overtreding. Als de overtreding een turnover veroorzaakt, blijft het aanvallende team in het bezit van de schijf en wordt het spel hervat. Als de spelers die betrokken zijn bij de overtreding niet tot overeenstemming kunnen komen over de overtreding, wordt de ultimate frisbee teruggegeven aan de vorige speler en wordt het spel hervat.
  • Scheidsrechter: Elke speler is verantwoordelijk voor het afroepen van zijn of haar eigen overtreder en voor het oplossen van eventuele geschillen die zouden kunnen ontstaan. Zelfs op het hoogste niveau van Ultimate is er geen officiële scheidsrechter.
  • Stijl van het spel: Ultimate frisbee staat echt symbool voor sportiviteit en een eerlijk spel. Competitief spel wordt aangemoedigd, maar nooit ten koste van het respect tussen de spelers, het naleven van de regels of het plezier in het spelen van de sport. Dit maakt het dan ook gelijk een toegankelijke sport om zelf te doen.

Conclusie

Als het goed is heb je door dit artikel een beter beeld gekregen bij de ultimate frisbee regels. Hoewel het op het eerste gezicht misschien lastig lijkt verzekeren we je dat dit echt wel meevalt. Door het zelf te proberen zie je vanzelf dat ook jij gelijk aan de slag kunt. Hoewel vooral jongeren kiezen voor ultimate frisbee is het ook een leuk spel om als volwassene te spelen. Door de stijl van het spel draait het echt om samenwerking. Dit is ook een leuk spel om te doen op de basisschool of middelbare school. Mocht je gymdocent zijn dan zul je met deze sport zeker een enthousiaste groep leerlingen krijgen!

Beste discgolf frisbees

Beste discgolf frisbees

We hebben een advies gemaakt voor de beste disc-golfschijven voor beginners. Als je nieuw bent in het spel van discgolf, zijn deze putters, midranges en drivers uitstekende keuzes voor u. Als je al bekend bent met discgolf of een Pro bent, heb je deze discs misschien...

Beste frisbee om te kopen

Beste frisbee om te kopen

Verveeld om je weekenden op de bank door te brengen? Ben je op zoek naar een leuke hobby die je kunt delen met je vrienden? Dan is een frisbee kopen en goed idee! Dit is een perfect spel waarmee je vrienden en familie urenlang volledig kunnen vermaken. In dit artikel...